Monday, September 19, 2011

Chinese food finds favor with its flavor

A bowl of Zhajiangmian at a Beijing restaurantSalesof Zhajiangmiana Chinese style black bean saucewith noodlespotatoes and vegetableare brisk afterUnited States Vice-President Joe Biden and hisentourage ordered the dish at a small restaurant duringtheir recent visit to Beijing.



BEIJING - "No visit to China is complete if you miss dining on Chinese food," said Carlos Irlanavisitor from the United Kingdom enjoying his deep-fried dumplings in Wangfujing food alley indowntown Beijing.
Located in Dongcheng districtthe alley is one of the most well-known and prosperous foodstreets in BeijingIt packs various kinds of Chinese food ranging from xiaolongbao (traditionalsteamed dumplings originating from Shanghaiand roast duck to deep-fried insectsstar fishand scorpionsoften threaded alive on skewers.
Carlosfavorite is deep-fried scorpiona crunchy and novel delicacy for most WesternersHisfriend Alice Warren chooses a more traditional dish - Peking roast duck. "I've had roast duckseveral times in the United States butas my friend saidQuanjude Peking Roast Duck is thetastiest I've ever eaten," she said.
The Beijing-headquartered Quanjude (GroupCo Ltd enjoys an international reputation for itsspecial roasting techniqueThe crisp and juicy grain-fed duck attracts both overseas andChinese consumers to its restaurants throughout the world every day.
In Quanjude's Hepingmen restaurant in the Xuanwu district of Beijinga duck is wheeled in on atrolleyand a chef expertly carves it in front of the guests while a waitress places a bamboosteamer full of pancakes on the tableWhen the duckneatly slicedis servedthe waitressshows the customers how to eat it.
"HeavenIt is so delicious!" Joyce Jianga student from Griffith Universityin Queensland,Australiacommented. "It melts in the mouth."
"Foreign tourists like traditional Chinese food most," said Zhao Guofuwho runs a food stall inWangfujing food alleyZhao cited an old sayingThe more things are traditional in a country,the more they are international. "Now I can tell it's really trueI sell at least 50 bowls of beanpaste cake in just half a day of business."
According to the China Cuisine Associationthe annual retail sales of China's catering industrynow amount to about 2 trillion yuan ($313 million). In Beijing's Quanjude Roast DuckHepingmen restaurant alonefor examplethe sales amounted to nearly 685,000 yuan a dayon average last yearMany of the customers are from overseas and include travelers andthose who live and work in the capital city.
Foreigners living in Beijing now number about 170,000, making up more than 1 percent of thecity's populationaccording to Beijing municipal government statisticsGiven that the number isgrowingit represents a huge potential for the Chinese catering market.
Chinese food is famous for its great variety and the delicate combination of coloraroma andtasterepresenting Chinese cultural traditionsagricultural customs and geographicalconditionsTo many foreign touristsChinese food is very appealingIt excites curiosity aboutthe origins and the meaningeven the procedurefor making the dishes and leads them toinquire about China's extensive and lively history.
Chinese traditional foods are integral to modern Chinese society and continue to inspire theworldAfter US Vice-President Joe Biden's recent visit to Beijingsales of zhajiangmian noodles,which Biden and his entourage orderedare surging in Beijing restaurantsThe dish is nowknown as "Biden's setand aroused international media interest.
"Next time I'm in BeijingI'll try Biden's set for lunchCan't wait!" a Western netizen said on theChina Daily website.
Sheldona character from popular US TV series "Big Bang Theory", eats Chinese tangerinechicken every SaturdayMany of his fans now order the dish in Chinese restaurantsForChinese foodit seems the only way is up.
In additionthe State Food and Drug Administration is planing to use cartoon faces - smiling orunhappy - to grade restaurants and delis based on the evaluation of their food safetyconditionssaid a Xinhua report on Sunday.
The smiling face will represent excellentthe straight face means good and the unhappy faceindicates averageaccording the draft which is currently opening for public opinions.
The grading will be based on evaluations on food safety factors ranging from environment,facilitiesfood materialsprocessingto food additive and tableware disinfectionaccording tothe draftthe report said.

No comments:

Post a Comment